Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ONLINE ВЕСТИ

Медицина

Зошто нашите баби имале тенка половина?!

 Обемот на струкот или половината е многу битен за убавиот изглед, но истражувачите велат и за здравјето! Така било утврдено дека половината кај жените не е здраво да биде поголема од 88 cm, а кај мажите повеќе од 101 cm. Во оваа област се наоѓаат многу битни органи: црниот дроб, жолчката, панкреасот, желудникот, слезинката и дел од дебелото црево. Тука е и дијафрагмата, па кога ќе се насобере сало ...

Објавено на: 10-07-2012 10:42

Повеќе

Информатика

Интел со честитка до партнерите CERN и LHC

 Женева, Швајцарија, 4 јули 2012 година – Корпорацијата Интел им честита на Европската организација за нуклеарно истражување (CERN) и на заедницата LHC (Large Hadron Collider) за постигнатиот напредок во истражувањето за Хигсовиот бозон (Higgs Boson). Интел е горд на своето партнерство со ЦЕРН преку заедничкото истражување да се забрза развојот и иновативните решенија кои се користат од LHC заедниц ...

Објавено на: 09-07-2012 17:27

Повеќе

Медицина

Хакирање на нерви

 Милиони луѓе во светот се неподвижни или не можат да ги движат екстремитетите. Со цел да им се помогне на ова поле се вршат многу експерименти. Американскиот научник Метју Шефер открил техника која може да се приклучи на нервниот систем кај парализираните луѓе и повторно да ги активира нервите од мускулите на нивните парализирани нозете. Шефер, кој е невролог и професор на универзитетот "Кејс Вес ...

Објавено на: 09-07-2012 14:20

Повеќе

Биологија

Дисекција на комарец

 Борбата против комарците се одвива со децении, но сè уште не успеавме да се "куртулиме" од овие крвопии. А како што изгледаат работите состојбата може и да се влоши, бидејќи комарците ја зголемуваат отпорноста на сè повеќе инсектициди. На рака на оваа напаст и оди и глобалното затоплување, кое сега им овозможува преживување на зимата на места каде претходно тоа не било можно. Овие појави длабоко г ...

Објавено на: 09-07-2012 13:57

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Поглед кон малечкиот сосед на Млечниот Пат

 Еден зачудувачки нов лик на еден од најблиските галактички соседи на Млечниот Пат, Барнардовата галаксија, открива богато формирање на ѕвезди и маглини со чудни облици. На релативно блиска оддалеченост од околу 1,6 милиони светлински години, Барнардовата галаксија е член на локалниот архипелаг од галаксии, во кој припаѓа и нашиот дом, Млечниот Пат. Галаксијата, позната и како NGC 6822, беше откри ...

Објавено на: 06-07-2012 14:04

Повеќе

Информатика

Доживејте ја иднината денес

 Поседувањето на компјутер со вистинска вештачка интелигенција кој ќе биде во можност да одговори на секоја вербална или гестикуларна команда на сопственикот е долг, да не речам децениски сон на секој закоравен "сај-фај" почитувач. Па, оние кои се доволно среќни да го поседуваат iPhone 4S со Сири можат да искусат барем дел од овој сон. Но, не сосема. Да, точно, Сири може да закажува состаноци, да ...

Објавено на: 06-07-2012 13:30

Повеќе

Медицина

Солзите се лековити

 Плачеме кога сме тажни. Плачеме од радост, но плачеме и кога чувствуваме голема болка. Но, сте знаеле ли дека плачењето е особено здраво и помага при воспоставувањетоšна емоционална рамнотежа во разни ситуации? Според научните истражувања, честото плачење е една од важните причини заради која жените живеат подолго од мажите, кои, пак, поради предрасуди ја избегнуваат оваа навика. Следниот пат ко ...

Објавено на: 05-07-2012 16:22

Повеќе

Физика

Божјата честица на дофат!?!

Судар на два протона кој дава два фотона со високоенергетско ниво. © CERN 2012Денес, 4 јули 2012 е голем ден не само за ЦЕРН и атомската физика, туку за науката и човештвото воопшто! Имено, по денешната прес-конференцијата предводена од два независни тима на ЦЕРН: ATLAS и CMS, научното поимање на светот може од корен да се промени! Двата независни тима научници од проектите ATLAS и CMS на кои не им беше дозволено да ги споделуваат резултатите на истражувањата извршени на г ...

Објавено на: 04-07-2012 18:52

Повеќе

Геологија

Климата ги движи континентите

 Земјината кора се состои од повеќе крути тектонски плочи, кои меѓусебно се поместуваат и се судираат вовлекувајќи се една под друга, па на нивната периферија настануваат деформации, и на тој начин се образуваат планински венци. Така, се знае дека Хималаите, Алпите и Уралските планини се во директна врска со судир на две континентални тектонски плочи. Освен наведените издигнувања на планински венци ...

Објавено на: 04-07-2012 12:03

Повеќе

Електроника

Дијаманти за правење на квантни точки и сечење нанометарски ленти

 Научниците од државниот универзитет во Канзас, САД се приближија кон еден подолго време присутен предизвик – да произведат квантни точки од графен со контролиран облик и димензии, што би можело да направи револуција во електрониката и во оптоелектрониката. Тие развија еден иновативен метод со употреба на дијамантски нож за да го исечат графенот во мали блокови со нанометарски димензии. Потоа истит ...

Објавено на: 04-07-2012 11:52

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Среќното лице на Марс

 Во пет различни наврати, вселенското летало Марс Експрес го сликаше познатиот кратер Гале (Galle Crater) на Марс, кој неодоливо потсетува на мало лице што се смее. Фотографиите, направени од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) за време на орбитите 445, 2383, 2438, 2460 и 2493, подоцна биле споени во оваа финална слика, со површинска резолуција од 15 метри на ...

Објавено на: 03-07-2012 10:41

Повеќе

Медицина

Тетоважи и пирсеви

 Во минатото, тетоважите претставувале симбол на бунтовништво и се поврзувале со опасни и груби момчиња. Биле обележја на морнари, војници, но и на девојки со сомнителен морал. Во меѓувреме, тетоважите заедно со пирсингот стануваат незаменлив моден детаљ. Голем број светски познати личности го украсуваат своето тело со тетоважи и пирсинзи. На некои им е доволен само еден мотив, а некои имаат и по н ...

Објавено на: 03-07-2012 10:32

Повеќе

Автомобилска техника

Ново етикетирање на гумите

 Според новата европска регулатива, од 1.11.2012 сите нови автомобилски гуми кои ќе се продаваат во Европската Унија ќе мора да имаат унифицирана етикета со димензии 75 x 110 mm (portrait ориентација) на која на јасен визуелен начин ќе бидат прикажани оценките за основните експлоатациски параметри во функција на нагласена безбедност и еко функција на гумите. Етикетата ќе биде залепена на газниот сл ...

Објавено на: 02-07-2012 10:35

Повеќе

Медицина

Фетусите смогот го земаат при срце

 Бремените жени изложени на два вообичени загадувачи се подложни на можноста да родат деца со деформитети на срцето, тврди епидемиологот Беате Роц од Калифорнискиот универзитет во Лос Анџелес. Ова мислење таа го даде по споредбата на дневните мерења на загаденост на воздухот земени на 30 локации во Лос Анџелес со локалните записи при породувањета. Притоа, било забележано дека за жените кои живеат в ...

Објавено на: 02-07-2012 10:23

Повеќе

Информатика

Нови лаптопи од HP - ProBook 4540s, 4545s и 4740s

 Според зборовите на HP новата S серија на лаптоп комјутери доаѓа со оптимизација за Genuine Windows и истите нудат: мултимедиумски алатки едноставни за користење, безбедност, алуминиумско куќиште за екстра заштита. Преносните уреди доаѓаат со три различни големини на екранот, дискретна графика и заштеда на батеријата. Новите преносни уредите нудат можност на избор на екран од 15,6-инчен дисплеј ...

Објавено на: 29-06-2012 13:45

Повеќе

Биологија

Дали тасманскиот тигар ќе воскресне?

 Стекнатиот ексклузивитет на антрополошка припадност при раѓањето во ниту еден момент не нè ослободува од автоматски преземената одговорност за остатокот од живиот планетарен свет. Постоењето на конкретна свест од таков вид (практично имплементирана низ најсовремените научно-технички трендови и достигнувања), во комбинација со сè погласните признанија за историските човекови гревови кон овоземската ...

Објавено на: 29-06-2012 10:45

Повеќе

Информатика

Визија за следната деценија од Интел

 Од 25 до 26 јуни во Сан Франциско корпорацијата Интел по десетти пат ја одржа годишната конференција за истражување на која ги претстави последните иновации и достигнувања. Пред околу 150 новинари од 40 земји компанијата ја откри својата визија за тоа како ќе изгледа човечкото искуство со технологијата во следните десет години нудејќи повеќе концепти, дизајни и прототипови излезени од лабораториј ...

Објавено на: 29-06-2012 10:36

Повеќе

Информатика

Вода за подобро "паметење"!

 Во ерата на модернизмот низ која секој од нас се обидува повеќе или помалку успешно да "плива", на листата составена од сите познати и препознатливи "ноќни мори", кои предизвикуваат вистински уплав меѓу производителите и корисниците на електронски системи и уреди, влагата, како проверен "штетник", дури и електронските лаици ја котираат на високо место. Меѓутоа, именката со која ја опишуваме горес ...

Објавено на: 28-06-2012 10:31

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Во вселената има преку 1 000 сателити

 Според истражувањата на Американската агенција за набљудување на вселенскиот простор (UCS), денес во вселенскиот простор околу Земјата и подлабоко во Сончевиот систем има преку 1 000 вселенски летала, кои се наоѓаат во оперативна состојба и се со најразлична намена. Најмногу има телекомуникациски сателити, потоа следуваат воените сателити, додека останатите се научно-истражувачки, комерцијални и ...

Објавено на: 28-06-2012 10:17

Повеќе

Астрономија и астронаутика

10 факти за нашата планета кои можеби не сте ги знаеле

 1. Кое е најтоплото место на Земјата? Ако веднаш помисливте Сахара - во право сте. На 13 септември 1922 година, во Ел Азизија во Либија биле измерени точно 57,8°C. 2. А најладното место? Нормално дека би очекувале на еден од половите. На јужниот земјин пол (Антарктик), на 21 јули 1983 година во станицата Восток биле измерени -89°С. Инаку, Восток се наоѓа веднаш до Земјиниот јужен магнетен пол. ...

Објавено на: 27-06-2012 10:18

Повеќе

Прва Претходна ( Страница 37 од 40 ) Следна ПоследнаEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk