Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ONLINE ВЕСТИ

Електроника

Нова серија напонски регулатори од Texas Instruments

 Серијата TPS7A60xx/TPS7A61xx се напонски регулатори со низок пад на напонот и мирна струја помала од 25µA наменети за нискоенергетски потрошувачи. Овие елементи вклучуваат и прекуструјна заштита и се направени така да постигуваат стабилна работа дури и со керамички кондензатори со низок ESR. Мекото вклучување е фиксно (типично на 250µs), но може и да се програмира со надворешен кондензатор. Од др ...

Објавено на: 08-06-2012 17:35

Повеќе

Математика

Напредна геометрија во муслиманската уметност

 Американските научници нашле примероци од муслиманската уметност која датира од петнаесеттиот век, а во која се гледа користењето на квазикристалната геометрија. Во некои шеми дизајнерите употребувале математички решенија петстотини години пред тоа да го постигнат учените луѓе од западната цивилизација. Тоа укажува на интуитивно разбирање на комплексните математички формули, иако уметникот најверо ...

Објавено на: 08-06-2012 11:14

Повеќе

Хемија

Полимер кој неутрализира биолошки и хемиски токсини

 Истражувачите од McGowen институтот за регенеративна медицина во Питсбург успеале да произведат мултифункционален полимер со одлични и неверојатни својства. Станува збор за материјал кој може да деконтаминира токсини од биолошко и хемиско потекло опасни за човечкиот организам. Еве во врска со овој полимер што изјавил д-р Алан Расел (d-r Alan Russell) водечки истражувач во овој проект, а воедно и у ...

Објавено на: 08-06-2012 11:06

Повеќе

Медицина

Ризично аерозагадување

 Теренските скенирања и анализи, преточени во официјални статистички податоци кои укажуваат на забележлив пораст на степенот на морталитет - како резултат од зголемениот број кардиоваскуларни заболувања карактеристични за регионите со изразено аерозагадување, полека го заокружуваат својот неопходен емпириски профил. Резултатите од серијата испитувања, извршени во "режија" на тимот стручни, пред сè, ...

Објавено на: 07-06-2012 11:06

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Пустината Атакама

 Ова е слика на пустината Атакама во Чиле. Добиена е со помош на камерите на сателитот Енвисат (Envisat) на Европската вселенска агенција (ESA). Ова е една од поуспешните фотографии на најсувото место на Земјата, надвор од сувите долини на Антарктикот. На запад оваа пустина е ограничена со Пацификот, а на исток со планинскиот масив Анди. Ваквата поставеност на теренот доведува до тоа над пустината ...

Објавено на: 07-06-2012 10:52

Повеќе

Информатика

Cisco ги претстави новите идеи на Cisco Expo 2012

 Компанијата Cisco ја организираше деловно-технолошката конференција Cisco Expo 2012, која започна денес во хотелот Александар Палас во Скопје. Тема на овогодишната Expo конференција е: "Заедно до иновации", во фокусот се наоѓаат: интелигентните мрежи, работењето во облак и мобилноста. Воведни обраќања имаа Харис Пињо (генерален директор на Cisco за Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косо ...

Објавено на: 06-06-2012 16:33

Повеќе

Фототехника

World Press Photo Exhibition 2012

 Во четврток 7. јуни 2012 со почеток во 20:00 часот, во мултимедијалниот центар Мала станица ќе биде отворена изложбата World Press Photo Exhibition 2012. Оваа патувачка изложба, единствена од овој вид, во Скопје ја организира Македонскиот центар за фотографија во соработка со Национална галерија на Македонија, a е резултат на меѓународен конкурс на новинска фотографија кој се објавува секоја год ...

Објавено на: 06-06-2012 11:55

Повеќе

Роботика

Словенечките роботичари направија робот - скијач

 Словенечки иноватори конструирале робот што скија! Роботот што скија е еден од многубројните проекти на Љубљанската лабораторија за роботика, која е дел од институтот "Јозеф Штефан". Научниците во лабораторијата во моментов макотрпно работат на активностите и движењата šкои би биле во состојба да ги извршува роботот-скијач. Овој словенечки робот е изработен со доста напредна технологија и може да ...

Објавено на: 06-06-2012 11:01

Повеќе

Медицина

Ремонт на оштетено срце

 Истражувачи во Институтот „Гледстоун" од Универзитетот во Калифорнија, вршеле истражувања со цел да пронајдат начин како да ги поправат оштетените срцеви клетки. Еден од начините бил оштетеното ткиво да се замени со здраво ткиво од донатор, додека, пак, во другото испитување форсирана била можноста да се најде начин како да се обновува срцевото ткиво на сличен начин како што амфибиите ги обновуваа ...

Објавено на: 06-06-2012 10:49

Повеќе

Медицина

Вистината за холестеролот

 Холестерол – тоа е збор кој секој од нас го слушнал, но со погрешно значење, велат најновите резултати од истражувањата. Иако тоа значење можеби ви се врежало во мозокот, истражувачите препорачуваат сето тоа да го заборавите. Далеку од вистината е дека високиот процент на холестерол е штетен, велат тие. Вистина е дека холестеролот е најважна материја во човечкиот организам. The European Heart Jo ...

Објавено на: 05-06-2012 11:37

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Канали од лава на Павонис Монс

 Оваа фотографија, изработена од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) на вселенското летало Марс Експрес, го прикажува Павонис Монс (Pavonis Mons), централниот од трите вулкани кои го сочинуваат планинскиот регион Тарсис (Tharsis Montes). Планинскиот регион Тарсис го сочинуваат три поголеми вулкани: Арсија, Павонис и Аскреус (за оваа област, поконкретно за ву ...

Објавено на: 05-06-2012 11:26

Повеќе

Автомобилска техника

Самоодечки автомобили на патот

 Google сака неговите автомобили со автономно движење да ги пушти во сообраќај што побрзо. Овие автомобили, чија основа ја претставува моделот Toyota Prius, се веќе успешно тестирани, при што поминале 250 000 милји на тестирање. Задоволни од успехот со овој проект, Google се впушти во мисија да пронајде произведувач за нивното возило да влезе во сериско производство. Па така, претставници од компан ...

Објавено на: 04-06-2012 10:32

Повеќе

Информатика

Дали web е надворешен диск на мозокот?

 Истражувачите тврдат дека луѓето сè помалку ги паметат фактите и податоците, но сè повеќе ги паметат веб-страниците на кои можат да ги најдат, односно да ги прочитат нив. Дека тоа е така – нема сомнение, но пред да биде елаборирано ова тврдење мислам дека не е лошо, се разбира помладите читатели, да ги прочитаат овие неколку реченици – како објаснување што е веб-страница и WWW, нешта што секојднев ...

Објавено на: 04-06-2012 10:26

Повеќе

Биологија

Мов кој сам се клонира веќе 50 000 години

 Научниците на Хаваи откриле еден вид мов кој веќе 50 000 години сам се обновува и се клонира. Се верува дека ова е најстариот повеќеклеточен организам на Земјата кој го има ова несекојдневно својство. Мовот Sphagnum palustre е еднополово растение. Иако овој вид мов се наоѓа на повеќе подрачја на северната полутопка, се чини дека само на Хаваите се размножува по пат на клонирање. Научниците утврдил ...

Објавено на: 31-05-2012 10:48

Повеќе

Електротехника

Интелигентен "зелен систем" за осветлување на улици

 Интелегентен систем за осветлување и контрола во кој во потполност се интегрирани индукциските светилки на АМКО, апликациите за заштеда на енергија на компанијата Echelon и софтверот на Sreetlight Vision – сето ова преставува систем за осветлување на 21 век. Системот содржи додатни функции за заштеда на енергија како што се: затемнување (димување) на светлоста, фотоќелии и инфрацрвени сензори. Ово ...

Објавено на: 30-05-2012 10:53

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Метеор, ѕвезда или…

 Оние кои кога било во животот виделе ѕвезда што паѓа, а не се занимаваат со астрономија, веројатно во таа прилика си замислиле по некоја убава желба. Оние, пак, што се занимаваат со астрономија, или барем колку толку се разбираат во оваа наука, веројатно виделе толку многу метеори, што го потрошиле целиот список на желби. Но, и едните и другите под поимот метеор или "ѕвезда што паѓа" подразбираат ...

Објавено на: 29-05-2012 14:58

Повеќе

Омнибус

Петнаесетгодишник пронајде тест за откривање рак на панкреас

Од отворањето на Меѓународниот саем за инженерство на ИнтелПетнаесетгодишниот Џек Андрака од Краунсвил, Мериленд, го освои првото место за неговиот метод за откривање на рак на панкреас на овогодишниот Меѓународен саем за инженерство на Интел. Врз база на хартија за тестирање дијабетес, Џек создал едноставен сензор за тестирање крв или урина преку кој се открива дали пациентот има рак на панкреасот во рана фаза. Неговата студија дала резултати со повеќе о ...

Објавено на: 28-05-2012 14:50

Повеќе

Автомобилска техника

Renault ZOE – стигнува наесен

 Од наесен во Франција почнува да се продава новиот потполно електричен Renault ZOE Life. Цената во малопродажба е прифатлива и изнесува 15 700 евра. Државата субвенционира 5000 евра со оглед на тоа дека ги поттикнува новите технологии и енергии кој имаат нулта-емисија на штетни гасови. Батеријата не се купува, туку се изнајмува за 79 евра месечно. Renault Zoe го движи електромотор со силина од 65 ...

Објавено на: 28-05-2012 12:36

Повеќе

Електроника

Нова серија прецизни операциски засилувачи OPA211

 Серијата на прецизни операциски засилувачи OPA211 се одликува со многу низок шум (1,1nV/√Hz) и струја на напојување од само 3,6mA. Оваа серија исто така нуди и можност излезниот напон да биде еднаков на оној кој го користите за напојување, со што драстично го зголемува динамичкиот опсег. Исклучително малите вредности за напонот и струјата на шумот, големата брзина, како и широкиот опсег на излезн ...

Објавено на: 25-05-2012 13:38

Повеќе

Информатика

Новите модели на HP од Шангај во Македонија

 На 23-ти мај во просториите на Холидеј Ин се одржа прес-конференција за медиуми во организација на HP на која беа претставени нивните најнови модели на лаптоп компјутери, како и нивното богато портфолио за печатење и дигитализација, нови сервиси со алатки за зголемена продуктивност, нови сигурносни решенија кои што им овозможуваат на компаниите од различна големина да се прилагодат, поврзат и кому ...

Објавено на: 23-05-2012 16:50

Повеќе

Прва Претходна ( Страница 36 од 37 ) Следна ПоследнаEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk