Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ONLINE ВЕСТИ

Астрономија и астронаутика

Магнетно поле со форма на песочен часовник

 Регионот NGC 1333 во Персеј, каде се формираат нови ѕвезди. Системот IRAS 4A е означен со стрелката.Според теоретскиот концепт, централните региони на огромните молекуларни облаци, кои колабираат под дејство на сопствената гравитација, мора да ја совладаат силата на сопственото магнетно поле, за да дојде до формирање на нови ѕвезди. При овој натпревар помеѓу гравитацијата, која влече навнатре, и магнетниот притисок, кој турка нанадвор, се претпоставува дека магнетното поле ќе добие форма на песо ...

Објавено на: 11-06-2012 11:26

Повеќе

Хемија

Дијаманти од лабораторија

 Научниците ја усовршија технологијата да произведат десеткаратни единечни кристали со боја и јасност кои ги надминуваат ископаните дијаманти од природата. Овие скапоцени камења се создаваат со процес наречен "хемиско отстранување пареа" од еден јагленороден атом. Потребни се 12 часа за еден карат. Овие дијаманти нашле широка примена во повеќе области. Оптика – се произведуваат дијамантските леќи ...

Објавено на: 11-06-2012 11:11

Повеќе

Психологија

Добрите оцени не се гаранција за успешност

 Текстот нема за цел да ве наведе на помисла дека не треба да учите и да се образувате. Наменет е повеќе за родителите, но и за сите оние кои во трката по оцени и награди пропуштаат многу суштествени работи битни за понатамошниот живот. На сите ви е познато дека секојдневно сме преплавени со премногу активности. На желбите за брз успех и постигања за зголемување на материјалните добра им стануваат ...

Објавено на: 09-06-2012 16:03

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Пејзажи од екстрасоларни "животни" планети

 На далечните екстрасоларни "животни" планети тревата не е секогаш зелена. Зелената боја на Земјата, е симбол на животот и на растежот, но една студија на НАСА покажа дека живите организми кои егзистираат на принцип на фотосинтеза, на други екстрасоларни "животни" планети може да имаат и друга боја, на пример, црвена, портокалова, жолта, или црна, но најверојатно не и сина. Со процесот фотосинте ...

Објавено на: 09-06-2012 15:47

Повеќе

Електроника

Нова серија напонски регулатори од Texas Instruments

 Серијата TPS7A60xx/TPS7A61xx се напонски регулатори со низок пад на напонот и мирна струја помала од 25µA наменети за нискоенергетски потрошувачи. Овие елементи вклучуваат и прекуструјна заштита и се направени така да постигуваат стабилна работа дури и со керамички кондензатори со низок ESR. Мекото вклучување е фиксно (типично на 250µs), но може и да се програмира со надворешен кондензатор. Од др ...

Објавено на: 08-06-2012 17:35

Повеќе

Математика

Напредна геометрија во муслиманската уметност

 Американските научници нашле примероци од муслиманската уметност која датира од петнаесеттиот век, а во која се гледа користењето на квазикристалната геометрија. Во некои шеми дизајнерите употребувале математички решенија петстотини години пред тоа да го постигнат учените луѓе од западната цивилизација. Тоа укажува на интуитивно разбирање на комплексните математички формули, иако уметникот најверо ...

Објавено на: 08-06-2012 11:14

Повеќе

Хемија

Полимер кој неутрализира биолошки и хемиски токсини

 Истражувачите од McGowen институтот за регенеративна медицина во Питсбург успеале да произведат мултифункционален полимер со одлични и неверојатни својства. Станува збор за материјал кој може да деконтаминира токсини од биолошко и хемиско потекло опасни за човечкиот организам. Еве во врска со овој полимер што изјавил д-р Алан Расел (d-r Alan Russell) водечки истражувач во овој проект, а воедно и у ...

Објавено на: 08-06-2012 11:06

Повеќе

Медицина

Ризично аерозагадување

 Теренските скенирања и анализи, преточени во официјални статистички податоци кои укажуваат на забележлив пораст на степенот на морталитет - како резултат од зголемениот број кардиоваскуларни заболувања карактеристични за регионите со изразено аерозагадување, полека го заокружуваат својот неопходен емпириски профил. Резултатите од серијата испитувања, извршени во "режија" на тимот стручни, пред сè, ...

Објавено на: 07-06-2012 11:06

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Пустината Атакама

 Ова е слика на пустината Атакама во Чиле. Добиена е со помош на камерите на сателитот Енвисат (Envisat) на Европската вселенска агенција (ESA). Ова е една од поуспешните фотографии на најсувото место на Земјата, надвор од сувите долини на Антарктикот. На запад оваа пустина е ограничена со Пацификот, а на исток со планинскиот масив Анди. Ваквата поставеност на теренот доведува до тоа над пустината ...

Објавено на: 07-06-2012 10:52

Повеќе

Информатика

Cisco ги претстави новите идеи на Cisco Expo 2012

 Компанијата Cisco ја организираше деловно-технолошката конференција Cisco Expo 2012, која започна денес во хотелот Александар Палас во Скопје. Тема на овогодишната Expo конференција е: "Заедно до иновации", во фокусот се наоѓаат: интелигентните мрежи, работењето во облак и мобилноста. Воведни обраќања имаа Харис Пињо (генерален директор на Cisco за Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косо ...

Објавено на: 06-06-2012 16:33

Повеќе

Фототехника

World Press Photo Exhibition 2012

 Во четврток 7. јуни 2012 со почеток во 20:00 часот, во мултимедијалниот центар Мала станица ќе биде отворена изложбата World Press Photo Exhibition 2012. Оваа патувачка изложба, единствена од овој вид, во Скопје ја организира Македонскиот центар за фотографија во соработка со Национална галерија на Македонија, a е резултат на меѓународен конкурс на новинска фотографија кој се објавува секоја год ...

Објавено на: 06-06-2012 11:55

Повеќе

Роботика

Словенечките роботичари направија робот - скијач

 Словенечки иноватори конструирале робот што скија! Роботот што скија е еден од многубројните проекти на Љубљанската лабораторија за роботика, која е дел од институтот "Јозеф Штефан". Научниците во лабораторијата во моментов макотрпно работат на активностите и движењата šкои би биле во состојба да ги извршува роботот-скијач. Овој словенечки робот е изработен со доста напредна технологија и може да ...

Објавено на: 06-06-2012 11:01

Повеќе

Медицина

Ремонт на оштетено срце

 Истражувачи во Институтот „Гледстоун" од Универзитетот во Калифорнија, вршеле истражувања со цел да пронајдат начин како да ги поправат оштетените срцеви клетки. Еден од начините бил оштетеното ткиво да се замени со здраво ткиво од донатор, додека, пак, во другото испитување форсирана била можноста да се најде начин како да се обновува срцевото ткиво на сличен начин како што амфибиите ги обновуваа ...

Објавено на: 06-06-2012 10:49

Повеќе

Медицина

Вистината за холестеролот

 Холестерол – тоа е збор кој секој од нас го слушнал, но со погрешно значење, велат најновите резултати од истражувањата. Иако тоа значење можеби ви се врежало во мозокот, истражувачите препорачуваат сето тоа да го заборавите. Далеку од вистината е дека високиот процент на холестерол е штетен, велат тие. Вистина е дека холестеролот е најважна материја во човечкиот организам. The European Heart Jo ...

Објавено на: 05-06-2012 11:37

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Канали од лава на Павонис Монс

 Оваа фотографија, изработена од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) на вселенското летало Марс Експрес, го прикажува Павонис Монс (Pavonis Mons), централниот од трите вулкани кои го сочинуваат планинскиот регион Тарсис (Tharsis Montes). Планинскиот регион Тарсис го сочинуваат три поголеми вулкани: Арсија, Павонис и Аскреус (за оваа област, поконкретно за ву ...

Објавено на: 05-06-2012 11:26

Повеќе

Автомобилска техника

Самоодечки автомобили на патот

 Google сака неговите автомобили со автономно движење да ги пушти во сообраќај што побрзо. Овие автомобили, чија основа ја претставува моделот Toyota Prius, се веќе успешно тестирани, при што поминале 250 000 милји на тестирање. Задоволни од успехот со овој проект, Google се впушти во мисија да пронајде произведувач за нивното возило да влезе во сериско производство. Па така, претставници од компан ...

Објавено на: 04-06-2012 10:32

Повеќе

Информатика

Дали web е надворешен диск на мозокот?

 Истражувачите тврдат дека луѓето сè помалку ги паметат фактите и податоците, но сè повеќе ги паметат веб-страниците на кои можат да ги најдат, односно да ги прочитат нив. Дека тоа е така – нема сомнение, но пред да биде елаборирано ова тврдење мислам дека не е лошо, се разбира помладите читатели, да ги прочитаат овие неколку реченици – како објаснување што е веб-страница и WWW, нешта што секојднев ...

Објавено на: 04-06-2012 10:26

Повеќе

Биологија

Мов кој сам се клонира веќе 50 000 години

 Научниците на Хаваи откриле еден вид мов кој веќе 50 000 години сам се обновува и се клонира. Се верува дека ова е најстариот повеќеклеточен организам на Земјата кој го има ова несекојдневно својство. Мовот Sphagnum palustre е еднополово растение. Иако овој вид мов се наоѓа на повеќе подрачја на северната полутопка, се чини дека само на Хаваите се размножува по пат на клонирање. Научниците утврдил ...

Објавено на: 31-05-2012 10:48

Повеќе

Електротехника

Интелигентен "зелен систем" за осветлување на улици

 Интелегентен систем за осветлување и контрола во кој во потполност се интегрирани индукциските светилки на АМКО, апликациите за заштеда на енергија на компанијата Echelon и софтверот на Sreetlight Vision – сето ова преставува систем за осветлување на 21 век. Системот содржи додатни функции за заштеда на енергија како што се: затемнување (димување) на светлоста, фотоќелии и инфрацрвени сензори. Ово ...

Објавено на: 30-05-2012 10:53

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Метеор, ѕвезда или…

 Оние кои кога било во животот виделе ѕвезда што паѓа, а не се занимаваат со астрономија, веројатно во таа прилика си замислиле по некоја убава желба. Оние, пак, што се занимаваат со астрономија, или барем колку толку се разбираат во оваа наука, веројатно виделе толку многу метеори, што го потрошиле целиот список на желби. Но, и едните и другите под поимот метеор или "ѕвезда што паѓа" подразбираат ...

Објавено на: 29-05-2012 14:58

Повеќе

Прва Претходна ( Страница 35 од 36 ) Следна ПоследнаEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk