Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ONLINE ВЕСТИ

Омнибус

AIRBAG за велосипедисти

 Безбедноста во сообраќајот нема цена. Знаејќи ја оваа девиза шведската фирма Ховдинг (Hovding) лансира на пазарот ербег за велосипедисти. По долгогодишни испитувања е утврдено дека 8 пати повеќе потреси на мозокот се случуваат при употреба на класичната заштита со велосипедската кацига во однос на новата ербег заштита. Оваа многу иновативна заштита можете да ја видите на приложените фотографии. Ид ...

Објавено на: 29-04-2017 15:43

Повеќе

Автомобилска техника

По 2025 година автомобили само на струја!

 Се кристализира ситуацијата со алтернативниот погон на моторните возила и денес може слободно да се рече дека електричната енергија (ќе) е доминантен погон за нив. Имено, повеќе земји од ЕУ (Германија, Данска, Норвешка,...) веќе донесоа закони со коишто се забранува продажбата на нови бензински и диселски автомобили по 2025 година. Ова значи дека електричните возила ќе станат доминантна алтернатив ...

Објавено на: 21-04-2017 17:34

Повеќе

Омнибус

Меморандум за соработка помеѓу ФЕИТ и СОСУ “ИЛИНДЕН“

 Официјалнот потпишување на меморандумот за сорботкаДенес во Скопје е потпишан меморандум за соработка помеѓу Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ и средното општинско стручно училиште "Илинден", со главна цел се поттикне квалитетниот кадар и да се создадат услови за младите да останат во Македонија. Меморандумот го потпишаа деканот на ФЕИТ, проф. д-р. Димитар Ташковски, директорот на Средното општинско стручно училиште "Ил ...

Објавено на: 20-04-2017 17:09

Повеќе

Автомобилска техника

Иднината е електричниот модел ŠKODA Vision E

 Претставувањето на Škoda на автомобилскиот саем во Шангај 2017, кој ќе се одржи од 19 до 28 април, вклучува и електричен автомобил.Со претставувањето на Vision E, компанијата ја прикажува својата визија за иднината на брендот. Емотивно дизајниран, со пет врати, електричниот SUV може самостојно да помине до 500 km на електрична енергија и го исполнува нивото бр. 3 на автономност. ŠKODA интензивно р ...

Објавено на: 30-03-2017 23:35

Повеќе

Макетарство и моделарство

Куп Скопје 2017 и 4-та Изложба на макети, диорами и минијатури

 Како и минатата година и оваа година во периодот од 3-ти до 5-ти Март, макетарскиот клуб “Мајор Михајло Ивановски – Микс” организира изложба на макети, диорами и минијатури. Изложбата веќе третта година по ред ќе се одвива во просториите на Домот на АРМ. Овој настан како и минатите два (2015-тата и 2016-тата година) ќе има интернационален карактер, а по минатогодишниот голем успех, членовите на кл ...

Објавено на: 25-02-2017 14:09

Повеќе

Екологија

Е-ОТПАД – најбрзо растечкиот вид на отпад во светот

 Загадувањето е веќе добро познат поим во целиот свет и тема на многу дебати. Информираноста на граѓаните расте, а со тоа и нивната свест за селектирање и управување со сопствениот отпад. Сепак, на глобално ниво, навистина голем број на луѓе, од навика или неинформираност, сè уште ги фрлаат своите стари електрични и електронски апарати и батерии во кантата за отпадоци заедно со остатоците од храна ...

Објавено на: 13-02-2017 18:41

Повеќе

Телекомуникации

Радиоаматерот Ковачески прв во светот во Целогодишен маратон

Активирање во етер од брегот на Охридското ЕзероМакедонскиот радиоаматер Владимир Ковачески, Z35M е апсолутен светски победник во целогодишниот портабл маратон “Field Flowers“ во 2016 година. Ја одржа и најдалечната радиоврска во маратонот со радиоаматерска станица од Нов Зеланд (17.670 км) со користење на телеграфија и излезна моќност од само 5W. Победата ја постигна со 142 радиоаматерски активирања на отворен простор од скоро ист толкав бро ...

Објавено на: 03-02-2017 22:00

Повеќе

На граница на науката

Ин мемориам: Стојмир Симјаноски (1937 – 2017)

In memoriam: Стојмир Симјаноски (1937 – 2017)Во средата на 4-ти јануари во Кичево ненадејно почина познатиот македонски писател и најголемиот македонски уфолог Стојмир Симјаноски. Беше долгогодишен соработник на ЕМИТЕР и со неговата смрт изгубивме еден од нашите најдобрите соработници – фељтонист од сферата на уфологијата и мистериите на науката. Голема и ненадоместлива е празнината која ќе ја почувствуваме со неговото заминување. Долго ќе ...

Објавено на: 06-01-2017 21:45

Повеќе

Омнибус

Инженерите со Декларација за заедничка соработка на инженерите

 Дваесет здруженија и сојузи, членки на Инженерската институција на Македонија, денес потпишаа Декларација за заедничко дејствување во стимулирање и координирање на развојот на науката и новите технологии во сите инженерски дисциплини. По повод 70 години од постоењето на Институцијата, на денешното Свечено Собрание, беше промовирана и монографијата “Инженерство – мотивација – иновација“. Според пр ...

Објавено на: 21-12-2016 21:30

Повеќе

Архитектура и градежништво

Со ТермоСтоп и до 50% заштеда на енергија

 Македонската компанија Металотехника Прилеп, поддржана од Фондот за иновации на Р. Македонија создаде иновативен висококвалитетен термоизолациски производ “ТермоСтоп”. Производот е издработен со примена на нанотехнологија според најновите истражувања на врвни домашни експерти За ова повеќе тука Станува збор за еколошки производ, чие производство не доведув ...

Објавено на: 21-12-2016 21:13

Повеќе

Годишен индекс

Да рециклираме и да се наградуваме – наградна игра на Елколект

 Компанијата Елколект, во соработка со општините на територија на Република Македонија во кои веќе има поставени препознатли црвени екомагицини од оваа компанија, востановува пракса за наградување на совесните граѓани кои одговорно се однесуваат со ослободувањето од електричниот и електронски отпад. По успехот на низа активности за подигање на свеста на граѓаните за рециклирање на електронскиот от ...

Објавено на: 25-11-2016 17:43

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Супер Месечина

 Што може да се забележи со голо око кога Месечината е во преригеј и апогејДеновиве, поточно кажано во ноќта помеѓу 13 и 14 ноември, имавме можност да видиме на ноќното небо редок астрономски феномен, т.н. “Супер Месечина”, појава во која Месечината се покажува 14% поголема и 30% посјајна во однос на нејзините редовни секојдневни покажувања. Причината за овој феномен се должи на елипсестиот облик на орбитата на Месечината околу Земјата. За да бидеме наполно прецизни, ќ ...

Објавено на: 18-11-2016 21:04

Повеќе

Омнибус

ФЕИТ прв на меѓународниот натпревар по LabVIEW

 Студентската екипа на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје оствари најдобар екипен резултат на балканскиот натпревар по LabVIEW, кој се одржа во Загреб, Хрватска. Македонскиот тим го сочинуваа студентите Мино Тодоров, Стефан Аговски и Андреј Станковски, под менторство на професорите Живко Коколански и Бодан Велковски. “Еден ваков натпревар Ве принудува да искористите ...

Објавено на: 03-11-2016 18:27

Повеќе

Омнибус

“КАМЕРА 300” БИТОЛА

Наградените учесници на овогодишниот фестивал "Камера 300" во БитолаСо посебна гордост можам да истакнам дека сум сведок на сите досегашни одржани фестивали, како љубител на документарниот и аматерски филм. И секако посебно бев среќен кога ќе ја здогледав во поштенското сандаче поканата за Фестивалот “Камера 300” 2016. Инаку, мојата љубов кон документарниот филм датира од мојата 15-та година, како член на Секцијата за љубители на документарниот филм во гимназијата ...

Објавено на: 30-10-2016 17:35

Повеќе

Аеронаутика

50 години од едриличарската база Битола 1966-2016

Заедничка обука на наставниците и курсистите на едриличарската обукаКако сон изминаа 50 години од едриличарската база во Битола во 1966 година составена од членови на едриличарските училишта од АК Скопје, Куманово и Битола. Како член на Аеро клубот во Битола бев учесник и до ден денес тие моменти ми останаа длабоко врежани во паметењето. Многу подоцна, читајќи за ов значаен настан во којшто учествував и анализирајќи ги состојбите, дознав дека едриличарската база с ...

Објавено на: 17-10-2016 21:05

Повеќе

Макетарство и моделарство

Два светски купа во слободно летачки модели

 Оваа година е посветена на воздухопловното моделартсво и тоа во светски рамки. Во текот на месец јули се одржаа 2 Светски купа и Светско првенство за јуниори во категориите Ф1А, Б, Ц и Х, слободнолетачки модели. Во почетокот на овој месец, на 1-ви и 2-ри октоври се одржаа уште два Светски купа и тоа “Македонија куп” и “Никшиќ куп – Црна Гора”. Секако, резултатите од овие два купа се бодуваат за ге ...

Објавено на: 11-10-2016 19:28

Повеќе

Енергетика

Студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој

 Студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје ja организираат четвртата Студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој – СКЕЕОР. Конференцијата ќе се одржи од 24-ти до 26-ти ноември 2016 година на Факултетот за електротехника и информациски технологии, во соработка со МАКО – СИГРЕ и македонската секција на ИЕЕЕ (Институт за електроинженери). Н ...

Објавено на: 10-10-2016 19:27

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Нов циклус предавања од Скопското астрономско друштво

 Минатиот месец Скопското астрономско друштво го започна својот, веќе традиционален, есенски циклус на предавања од областа на астрономијата. Предавањата како и секогаш се од популарен тип и ги покриваат основните принципи и факти од областа на астрономијата, а слушателите не мора да имаат особени предзнаења од оваа наука. Во есенскиот циклус досега веќе се одржани две предавањa – “Потрага по ...

Објавено на: 10-10-2016 18:53

Повеќе

Автомобилска техника

Изработка на Porsche 911

 Врвна технологија – мноштво впрегнати роботи (потребно е тие да се испрограмираат и да се оптимизираат, а тоа е нов интересен техничко-технолошки предизвик во модерното производство) – совршенство од секој аспект и во секој детаљ. Нема место за недефинирани делници а за празни одови не може да стане збор. Какво совршенство! Гледајте и уживајте. Вака изгледа едно модерно сериско производство што ...

Објавено на: 03-10-2016 19:00

Повеќе

Автомобилска техника

Изработка на моторцикли BMW

 Моторциклите некако како по инерција се во сенка на автомобилите. Неправда е тоа но така засега стојат работите. Ние правиме напор тоа да го промениме. Во таа насока, еве можност да ѕирнеме во производствените хали на прочуениот производител на моторцикли BMW и да видиме како изгледа денешново производство на моторцикли. Видеоприлогот е прикажан подолу. Паралелно е прикажано производството на д ...

Објавено на: 01-10-2016 20:22

Повеќе

Прва Претходна ( Страница 2 од 35 ) Следна ПоследнаEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk