Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ONLINE ВЕСТИ

Омнибус

Нов меѓународен саем за иновации и пронајдоци

 Нациoналната асоцијација на пронаоѓачи на Македонија (NAIM - National Association of Inventors of Macedonia) организира нов Меѓународен саем на патенти, пронајдоци и иновации. Под името ИНОВАМАК 2017, саемот ќе се одржи од 21 до 23 ноември во Домот на АРМ, Скопје. На саемот ќе бидат претставени пронајдоците и иновациите од Кина, Малезија, Руската федерација, Романија, Бугарија, Босна и Херцеговина ...

Објавено на: 10-11-2017 18:02

Повеќе

Аудио и видеотехника

Голем попуст на звучниците Ecler Awak 108i

 Престојот во кафе-баровите и рестораните не би бил она вистинското, ако нема музика што тече во позадината. Најчесто изворот на звукот се звучници со кабинет направен од пластика, но вистинските познавачи на добриот звук не признаваат ништо помалку од дрво или некој негов дериват (медиапан, шперплоча итн.). Звучниците Ecler Awak 108i се висококвалитетни звучници наменети за озвучување на кафе-баро ...

Објавено на: 08-11-2017 21:02

Повеќе

Аудио и видеотехника

Голем предновогодишен попуст на конекторите WBT

 Крцкања, шумови, непостојано ниво на репродукцијата на аудио сигналот... што би можело да биде причината за тоа? Пред да го однесете својот засилувач или ЦД-плеер на сервисирање, проверете ги конекторите! Извлечете ги и повторно ставете ги – и така неколку пати. Повторно пуштете музика – ако шумовите исчезнаа, тогаш причината за проблемите биле оксидираните контакти на конекторите или акумулиранат ...

Објавено на: 04-11-2017 11:08

Повеќе

Аудио и видеотехника

Предновогодишен попуст на грамофони Thorens

 Предновогодишни ноемвриски попусти - огромни 25% попуст на овие 2 модели од германскиот производител Thorens. Видете ги и другите актуелни попусти во Алфа Аудио, на следниов линк Грамофоните и репродукцијата на грамофонските плочи се најдобар пример на применета прецизна механика. За правилна репродукција ...

Објавено на: 02-11-2017 19:28

Повеќе

Аудио и видеотехника

Четврт век ФДФМ - КАМЕРА 300

 Поканата за овај јубилеен 25 ти по ред Фестивал на аматерскиот и документарен филм ја прифатив со осoбeно задоволство. Причината е што како активен член на Народна техника Битола бев вкучен во оваа манифестација од нејзините почетоци пред четврт век. Драго ми е што, ете, дочекав да присуствувам на Јубилејот “Четврт век на ФДФМ – камера 300 како хроничар на оваа прекрасна манифестација од која ...

Објавено на: 31-10-2017 19:43

Повеќе

Електроника

Успешно заврши балканскиот натпревар по LabVIEW

 Факултетот за електротехника и информациски технологии, на 28 и 29 октомври беше домаќин на седмиот балкански натпревар по LabVIEW на кој учествуваа 23 натпреварувачи од Македонија, Бугарија, Србија, Хрватска и Словенија. Натпреварот по LabVIEW се состои од социјален натпревар, поединечен натпревар и екипен натпревар. На социјалниот натпревар победи тимот Vitamin B составен од студентите Конста ...

Објавено на: 30-10-2017 02:14

Повеќе

Аудио и видеотехника

Chrysler MoPar 914HR – прво транзисторско радио за автомобил

 На денешен ден, 21. октомври 1955 година, во сите Крајслер (Chrysler) салони за автомобили во САД беше промовирано првото транзисторско радио за автомобил, како дополнителна опрема за новиот автомобил Chrysler Imperial. Се разбира дека и претходно во луксузните американски автомобили се вградуваа радија со ламби, но транзисторите за прв пат овозможија да се направи радио со помала потрошувачка на ...

Објавено на: 22-10-2017 12:50

Повеќе

Аудио и видеотехника

Cambridge Audio Aero 2

 Британските фирми за звучници вообичаено се во светскиот врв кога станува збор за употребата на најмодерните иновации и технички решенија. Еднa од поновите иновации е таканаречената BMR (Balanced Mode Radiator) технологија – директен потомок на NXT технологијата, што резултира во мал широкопојасен звучник со рамна мембрана. Својствата и предностите на BMR звучниците се уникатни и многу пожелни. BM ...

Објавено на: 19-10-2017 18:59

Повеќе

Телекомуникации

Првиот транзисторски радиоприемник

Среќен роденден на преносните транзистори.Со мало задоцнување го одележуваме 18. октомври, јубилеен ден во развојот на електрониката. Имено, токму на овој ден во далечната 1954 година фирмата Тексас Инструментс (Texas Instruments) го пушти во комерцијална продажба првиот транзисторски портабл радио-приемник наречен Риџенси ТР-1 (Regency TR-1). Тој беше направен од геманиумски PNP-транзистори и имаше скромна снага во однос на портабл-прие ...

Објавено на: 19-10-2017 18:49

Повеќе

Роботика

Отворен Robomac по 8-ми пат

 Денес, на Факултетот за електротехника и информациски технологии, се отвори Robomac 2017 – натпревар по роботика и автоматика. На 8-от Robomac натпревар ќе учествуваат 70-тина учесници од Македонија и од странство. Според организаторите на натпреварот, Македонската секција на Институтот на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) и студентскиот Парламент на ФЕИТ, половина од учесниците ...

Објавено на: 10-10-2017 00:49

Повеќе

Екологија

Елколект го започна 4-от циклус од "Да рециклираме и да се наградуваме"

 Елколект ДОО, како компанија со најголем придонес во заштита на животната средина за 2017та година, континуирано ги наградува совесните граѓани кои одговорно се однесуваат со ослободувањето од електричниот и електронски отпад, а во прилог на зачувување на животната околина и здравјето на луѓето. Мотивирањето на граѓаните да создаваат навики за ослободување од електричниот и електронски отпад рез ...

Објавено на: 10-10-2017 00:35

Повеќе

Информатика

Печатачи за етикети Примера – брендирање на дофат на сите

 Конечно, на пазарот кај нас се појавуваат и инкџет печатачи од средна и висока класа со специјализирана намена. Печатачите на Примера LX1000e и LX2000e се наменети за мали и средни претпријатија коишто изработуваат производи во ограничени серии а имаат потреба од брендирање на нивниот производ со соодветна етикета, но своја примена можат да најдат и кај полупрофесионални корисници коишто чувствува ...

Објавено на: 03-10-2017 01:50

Повеќе

Аудио и видеотехника

Засилувач Roksan Blak

 Покрај океанот на аудио уреди од респектабилни големи компании конструирани во Европа и САД, но масовно изработувани во Кина, како стабилни светилници на цврстиот брег стојат малубројни тврдоглави фирми кои сѐ уште го држат целиот производен процес на дофат на својата рака. Една таква фирма е и англиската Roksan, чиишто уреди не само што се осмилени и конструирани во Лондон, туку и таму се изработ ...

Објавено на: 27-09-2017 23:33

Повеќе

Омнибус

Кончар од Загреб и ФЕИТ потпишаа договор за соработка и донација

 Во рамки на 10-тото советување на МАКО СИГРЕ, КОНЧАР – Инженеринг за енергетика и транспорт (КЕТ) од Загреб и Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) од Скопје потпишаа договор за соработка и донација на SCADA систем PROZA NET за “Центарот за трансфер на технологии и иновации“ (ИННОФЕИТ). Договорот го потпишаа претседателот на Управата на КЕТ, Мишо Јурковиќ и Деканот на ФЕИТ ...

Објавено на: 25-09-2017 22:22

Повеќе

Омнибус

Бидете безгрижни, на 23 септември нема да се случи крај на светот

 Во последно време на некои интернет-страници, но и на одредени канали од порталот YouTube, присутна е опсесијата, според која на 23 септември оваа година (да, значи овој викенд :) ), ќе се случи судир на Земјата со извесна “таинствена” планета наречена Нибиру, која наводно е во нашиот сончев систем, и тоа ќе биде “крај на светот”. Oва пророштво не е ниту прво, ниту пак единствено пророштво за “к ...

Објавено на: 22-09-2017 18:28

Повеќе

Макетарство и моделарство

Куп Кавадарци во спортско моделарство – категорија RC модели Ф5Ј

Гоце Јосифовски со победничкиот модел Ф5ЈСекоја покана за натпревар во воздухопловно моделарство ми е драга, па и оваа каде бев поканет како мерач на време (тајм кипер). Натпреварот во категорија Ф5Ј, радиоуправувани електромоторни едрилици во дисциплина траење на лет и прецизно слетување, се одржа во организација на Воздухопловната федерација и Аеро клубот “Витачево“ на спортскиот аеродром Прилеп. Според пропозициите работното време е ...

Објавено на: 21-09-2017 18:46

Повеќе

Автомобилска техника

Реална потрошувачка на гориво за автомобилите на групацијата PSA

 Автомобилскиот гигант, групацијата PSA конечно попушти пред притисокот на јавноста во врска со разликите меѓу реалната и декларираната потрошувачка на гориво, и изврши тестирање на своите модели во реални услови. Тестирањето е стандардизирано според европскиот проект RDE. Според него, мерењето се врши со помош на портабл уредот (PEMS), кој е приклучен на автомобилот во текот на возењето. Клима-уре ...

Објавено на: 15-09-2017 18:26

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Два дена до крајот на Касини

Последните мигови на мисијата Касини (уметнички приказ)На 15 септември вселенското летало Касини ќе се нурне во атмосферата на планетата Сатурн. Латалото ќе продолжи да испраќа научни податоци сѐ дури неговите потисни мотори можат да ја задржат антената на вселенското летало вперена кон Земјата. По ова Касини ќе изгори во густата атмосфера на гасниот џин, распаѓајќи се како метеор. Мисијата Касини официјално започна на 15-ти октомври 1997 година, а ...

Објавено на: 12-09-2017 19:09

Повеќе

Аудио и видеотехника

Monitor Audio Silver 200

 За разлика од повеќето производители на hi-fi уреди кои секоја година промовираат „нови“ модели на своите уреди (нови најчесто само по надворешниот изглед), британската фирма Monitor Audio практикува промена на моделите само кога ќе воведе некое суштинско подобрување. Затоа, не изненадува фактот дека новиот звучник Silver 200 е само шеста генерација по ред во долгогодишниот еволуциски развој на Si ...

Објавено на: 07-09-2017 11:15

Повеќе

Електроника

BM1Q00XFJ - интегриран контролер за DC/DC претворувачи

ИК BM1Q00XFJ е во куќиште SOP-J8BM1Q001FJ и BM1Q002FJ се интегрирани кола што се користат за управување во AC/DC прекинувачките напојувања што работат во квази-резонантен режим. Кај квази-резонантните напојувања прекинувачкиот транзистор се вклучува и исклучува кога напонот и струјата на резонантното LC-коло имаат минимална вредност (или нула), што резултира со мали загуби на енергија и мала електромагнетска интерференција. Пора ...

Објавено на: 05-09-2017 14:27

Повеќе

Прва Претходна ( Страница 1 од 36 ) Следна ПоследнаEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk