Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Цена: 130 денари

Статус: Има на залиха   >>   Нарачај

Претплатете се на ЕМИТЕР

За да не трчате по трафики претплатете се на ЕМИТЕР и секој месец новиот број добивајте го дома.
Повеќе информации тука.

Уводник

Повторно заедно!

 Почитувани читатели, Пред вас е новиот, повратнички број на ЕМИТЕР. По нешто повеќе од една и половина година, пак сме заедно. Овој пат се надеваме дека нашата дружба нема да биде попречувана од негативните финансиски биланси.

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Екстрасоларна “Земја” откриена во нашето најблиско соседство!

 Сензационално откритие, можеби најголемо во последните столетија: екстрасоларна “Земја” во орбитата околу ѕвезда што е најблиска до нас по Сонцето!

Повеќе

Електроника

OBD2 дијагностички интерфејс

 Покрај сите безбедносни и функционални стандарди што треба да ги исполнуваат поновите генерации на возила кои сообраќаат низ целиот свет треба да обезбедат и унифициран интерфејс за дијагностика и следење на состојбата на возилата. Овој систем иницијално е поставен за да се следи загадувањето што го генерира едно возило, но потоа е проширен и со дополнителни функции за вештачење на сообраќајни незгоди и слични ситуации каде што е потребно да се провери во која состојба било возилото во одреден момент. Во овој текст ќе дадеме краток преглед на стандардот за преземање информации за состојбата на компјутерските системи коишто се дел од возилото.

Повеќе

Електроника

Логичка сонда со детекција на импулси

 Логичката сонда е уред кој се користи во проектирањето на логички склопови и микроконтролерски системи. Класичната логичка сонда го покажува статичкото логичко ниво. Тоа е ниво кое определено време е постојано и не се менува, така што човекот може да го воочи како такво. Но, освен ваквите сигнали, во логичките склопови честопати се јавуваат состојби коишто се толку кратки, што човекот не може да ги забележи преку оваа сонда поради природата на окото и самата перцепција. Оваа сонда претставува модификација на обичната логичка сонда но, со некои дополнувања кои нема многу да ја усложнат и да ја поскапат самата сонда, но многу ќе ја подобрат нејзината функционалност.

Повеќе

Архитектура и градежништво

Топлинска изолација на надворешни фасадни ѕидови (1)

 Од местоположбата на топлинската изолација во некоја градежна конструкција, во голема мера зависи енергетската ефикасност на конструкцијата и, генерално, на целата зграда, во зависност и од останатите конструкции во нејзиниот состав. Од градежно-физички аспект, единственото правилно место на изолацијата е од надворешната страна на конструкцијата. Кога станува збор за надворешните фасадни ѕидови, главно постојат два система: вентилиран и компактен. Компактните системи КСиНТИ (ETICS) имаат солидна поддршка во стандардите и соодветните европските организации.

Повеќе

Столарство

Изработка на електрична гитара (2)

 Второ продолжение од серијалот за изработка на електрична гитара - во овој дел ќе се осврнеме на изработка на вратот и негово спојување со гитарата.

Повеќе

Омнибус

Фијаско на МАКИНОВА 2016

 Во рамките на саемот ТЕХНОМА 2016, по 37. пат се одржа МАКИНОВА – годишна изложба на пронајдоци, иновации, нови производи, индустриски дизајн и младинско творештво. Придружна изложба е ЕКОНОВА, 14. по ред годишна изложба на иновации и пронајдоци насочени кон подобрување на животната средина. МАКИНОВА и ЕКОНОВА секоја година ги организира СПАТУМ – Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија, во соработка со Народна техника на Македонија. На СПАТУМ мора да му се оддаде признание што 37 години по ред успева да организира ваква манифестација, навистина долга традиција што е реткост дури и во светски рамки. Но, за жал, веќе подолго време, а особено во последниве години, СПАТУМ е во голема криза – по сопствена вина! Тоа очебијно се рефлектира врз изложбата МАКИНОВА, но и врз останатите важни настани коишто не се видливи за пошироката публика. Но, да одиме по ред.

Повеќе

Автомобилска техника

Топлотна вредност на свеќичките

 Свеќичките се толку едноставни, а истовремено толку таинствени и необични. Впрочем, сè кај нив е необично, загадочно, несекојдневно. Многу тајни крие свеќичката. Една од нив е нивниот основен параметар, наречен топлотна вредност, кој е тема на овој напис. Интересни моменти ќе споделам со вас, драги читатели, кои се однесуваат на свеќичките кај автомобилските мотори – некои од нив познати, а другите помалку познати. Едноставно, прочитајте го текстот и здобијте се со основни сознанија за топлотната вредност, и за некои други, многу важни моменти за нејзиното височество – свеќичката.

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Ја измеривме стапката на експлозиите на супернова во раниот универзум преку гравитациски телескоп

 Еднаш во околу сто години, супернова ќе експлодира во некоја галаксија и по неколку недели нејзиниот сјај ќе замре. Суперновите се многу ретки феномени во вселената и поради нивната минлива природа, астрономите тешко ги наоѓале во минатото. Пред 30 години, биле откривани околу две супернови месечно. Денес, ние наоѓаме супернови секојдневно. Но, овие супернови се наоѓаат типично на околу милијарда светлосни години, а тие уште подалечните, сè уште се во ограничен број.

Повеќе

Аудио и видеотехника

IBC 2016 Амстердам

 Запознајте се со најновите достигнувања во областа на продукцијата, прочитајте кои се новите видеостандарди и дознајте ги најновите производи на реномираните производители во видео и аудиопродукцијата, презентирани во Амстердам, на IBC 2016.

Повеќе

Аудио и видеотехника

Операциона сала: звучници RIZ ELAK ZK 110 и EI HSR ZK 40

 Продолжуваме со нашата мисија за подобрување на некогаш многу популарните звучници на нашиве простори. Во ова продолжение, ќе направам драматично подобрување на звучниците RIZ Elak ZK 110 кои доаѓаа во комплет со грамофонот RIZ Tosca, а исто така и на звучниците Ei ZK 40 кои доаѓаа во коплет со ресиверот Ei HSR 48.

Повеќе

Електроника

Електронски отстранувач на бигор (1)

 Тврдата вода како директен причинител за создавање бигор е најголемиот непријател на електричните уреди во домаќинството, повеќекратно скратувајќи им го животниот век. Затоа ви предлагам да го изработите овој уред со цел да се намали можноста калциумовите, магнезиумовите и другите јони присутни во водата, да се таложат и да формираат бигор. Едноставен за монтажа и евтин при експлатацијата, овој уред претставува интересна алтернатива на хемиските адитиви кои се користат за оваа намена.

Повеќе

Електроника

Предзасилувач за професионален микрофон

 Сте сакале ли некогаш да снимите некоја звучна содржина во вашиот компјутер а сте биле спречени да го сторите тоа поради слабиот квалитет или високото ниво на шум на вашиот микрофон? Сте сакале ли некогаш да организирате “домашно караоке” а не сте го сториле тоа бидејќи не сте можеле да приклучите микрофон на вашиот hi-fi систем? Ако е така, изработете го овој предзасилувач и приклучете го вашиот професионален микрофон на комјутерот или hi-fi системот!

Повеќе

Информатика

Поврзување на SQL база со PHP

 Како се внесуваат податоци во база? Како се креираат табели во MySQL и се користат искази за пребарување низ базата?

Повеќе

Информатика

Замена на кондензатори на матична плоча

 Компјутерот не “пали од прва”? Спонтано се рестартира? BSOD? Вентилаторите вртат, но нема слика? Мемориски грешки? Некој ќе се посомнева на вирус… оправдано. Да, некои од наведените симптоми и наликуваат на “вирусна инфекција” на оперативниот систем. Но, сепак, отворете го куќиштето и погледнете внатре…

Повеќе

Информатика

Станува ли фејсбук опасно место?

 Веќе неизбежниот Фејсбук, од сервис за дружење и комуникација, но и начин за пронаоѓање личности со кои бил загубен секаков контакт со текот на времето, во огромна мера им кумува на одредени девијантни појави чија експанзија добива алармантни размери! Како? Ќе видите во продолжението на текстов, наменет ДА УКАЖЕ И ДА ПРЕДУПРЕДИ НА ОПАСНОСТИТЕ И КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ!

Повеќе

Металство и машинство

Конструирање за почетници (6)

 При одржување трки со автомобили, честопати, мора брзо да се подигне возилото поради замена на пневматиците поради нивната истрошеност или поради несоодветни на променетите услови на пистата (дожд, влага, сонце и сл.) или, поради некаква интервенција. Притоа, како сериозен проблем се поставува брзото и сигурно подигање на возилото. Да се обидеме, користејќи ја во целост досега научената методска постапка, да конципираме технички производ врз основа на забележаниот проблем.

Повеќе

На граница на науката

Енигмата на топчестата молња

 Познато ни е дека молњите се електрично празнење помеѓу различно наелектризирани облаци или помеѓу некој облак и земјата, и дека вообичаената слика на молњата наликува на краткотраен блесок во облик на искршена линија. Меѓутоа, во некои случаи се појавуваат посебен тип молњи со чуден, топчест облик (топчеста молња), кои имаат подолго времетраење од неколку секунди, време во кое огнената топка “шета” во просторот натаму-наваму сè додека не исчезне. Физичарите сега имаат објаснување како таа настанува!

Повеќе

Телекомуникации

Напредни техники за еволуција кон 5G ерата

 Во овој труд ќе бидат презентирани клучните компоненти за следната генерација 5G мобилни мрежи. Наведените карактеристики се базираат на концептот user-centric во хетерогени безжични мрежи. Наведените механизми се применуваат во транспортната рамнина, во согласност со мрежите засновани на Next Generation Network all-IP.

Повеќе

Омнибус

Несудени нобеловци

 Нобеловата награда се доделува за животно дело, за одредено важно практично откритие или пак за исклучителен придонес во одредена област. Сепак, како и доделувањето на многу други награди за научни и општествени постигнувања, контроверзиите околу доделувањето на нобеловите награди се исто така присутни. Во овој прилог на ЕМИТЕР ќе откриеме некои контроверзни ситуации во кои одредени кандидати за Нобелова награда не биле избрани, или пак, каде што Нобеловата награда била прерано доделена.

Повеќе

Аеронаутика

Антонов АН-2 Колт

 Од идејата на О.К. Антонов во октомври 1940 година до конечната реализација изминале 7 години. Таа била реализирана на 31. август 1947 година кога се остварил првиот лет на пробниот пилот П.Н. Володин. Па некако од тој датум започнува победоносниот лет на овој грд двокрилец (Кукурузник – Пченкарник), кој се закити со слава на најпроизведуван авион со вкупно 18 000 авиони и користен за најразлични намени, вклучувајќи и воени дејствија.

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Хигсовиот бозон го разјаснува отсуството на антиматеријата во универзумот?

 Откривањето на Хигсовиот бозон (“Божјата честичка”), освен што го објасни потеклото на масата на материјата, поттикна и појава на хипотеза којашто нуди објаснување за една од најголемите мистерии во астрофизиката: отсуството на антиматеријата во универумот што е познат денес.

Повеќе

Електроника

Минијатурен полнач за литиум-јон батерија

 Ако сакате да изградите едноставен, минијатурен и комплетно интегриран полнач за единечна литијум-јонска батерија, вие сте на вистинското место. Полначот е составен од само едно SMD интегрално коло и неколку придружни електронски компоненти, а поседува голема напонска стабилност и прецизност (± 1%) при голем температурен дијапазон на експлоатација (- 40 до +85°C). Излезниот напон од 4,2 V е во согласност со потребите за максимално дозволен напон на полнење на еден литиумски елемент, секако со приспособлив режим на работа: константна струја/константен напон и можност за програмирана промена на вредноста на струјата за полнење од 50 до 500 mA.

Повеќе

Енергетика

Замена на водената пареа со суперкритичен CO2 кај електроцентралите

 Во електроцентралите без разлика, за каков тип на централа се работи, дали е тоа термо или нуклеарна централа, добиената топлинска енергија се користи за добивање водена пареа, која понатаму со турбина се претвора во механичка енергија за придвижување на генератор и производство на електрична енергија. Во овој текст ќе стане збор за истражување во коешто ќе се замени водената пареа со критичен CO2 (јаглероден диоксид), гас кој ќе ја зголеми ефективноста на термодинамичкиот процес кој се одвива во турбината.

Повеќе

Информатика

Foundation Framework – најдобрата responsive front-end framework

 Foundation е бесплатна колекција на алатки за создавање веб-страници и веб-апликации. Тоа содржи шаблони за дизајн на типографија засновани на HTML и CSS-, формули, копчиња, навигација и други интерфејс-компоненти, како и дополнителни JavaScript проширувања. Ова е модерна рамка којашто е добро изградена и која се грижи за широк спектар на корисници. Таа нуди добар сет на функции, бесплатна е и постои растечка заедница на луѓе кои може да ви помогнат доколку заглавите со некој проблем во кодирањето.

Повеќе

Информатика

Зачувување на променливи во фајл во C#

 Секојдневно користиме апликации кои што своите вредности ги зачувуваат и по нивното исклучување. Во овој текст ќе видиме еден од можните начини за постигнување на тоа. Доколку сте програмер, ќе можете да ја искористите идејата во Вашиот следен проект, додека пак читателите кои се корисници на вакви апликации, а не се занимаваат со програмирање, ќе имаат можност да се запознаат со проблемите и секојдневието на програмерите :).

Повеќе

Медицина

Опасности што демнат од синтетичките витамини

 Витамините се есенцијални хранливи материи од суштинско значење за нормалното функционирање на целиот човечки организам. Секој од нив има своја одредена функција, а недостатокот од витамините може да има негативно влијание врз секој, па дури и на најмалиот орган во нашето тело. Тие се незаменливи борци што го чуваат и зајакнуваат имунолошкиот систем. Според некои научни докази, редовното внесување витамини е одличен начин да се спречат одредени болести, меѓу другото и оние потешките, како што се болести на срцето и рак. Но, постои разлика меѓу природните и синтетичките витамини, по кои посегнуваме, особено во зима, кога нема доволно разновидно овошје и зеленчук, или пак затоа што така ни е полесно!

Повеќе

Омнибус

Кратки информации

 Трициклот на Јамаха; Маглината “Веил” е остаток од супернова; Преносен блутут звучник Cambridge Audio G5; Миле Секуловски – Z31JY, најстариот радиоаматер во Македонија; Кина го пушти во работа најголемиот радиотелескоп во светот; Термовентил (мајсторски речник); Нова техника за производство на чипови; Бродските елиси на Berg Propulsion; Нова голема надградба на Windows 10; Радиоаматерски активности од интересни локации; Галаксија со облик на пингвин; Вертикален грамофон Floating Record; Радиоаматерите воспоставија мрежа за опасност; Порше ексклузива Панамера 2017

Повеќе

Писма


Засилувач за звучници Panasonic SB-AK210


Неисправен потенциометар во засилувач YAMAHA A970


Инвертор за пумпа за централно греење


Збирен преглед на соржините на ЕМИТЕР за полесно пребарување


Сакам да направам гитарски засилувач

ПовеќеEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk